Project afgerond

Verbouwing Museum Arnhem

Museum Arnhem onderging een grondige transformatie op de vertrouwde locatie op de stuwwal, met uitzicht op het uiterwaardenlandschap en de Rijn.

Complete metamorfose voor museum met veel gezichten

Dankzij de nieuwe vleugel is de tentoonstellingsoppervlakte uitgebreid met 550 m². De riante vleugel herbergt 4 extra tentoonstellingszalen en twee publieksruimtes, die door grote vensters een doorkijk geven naar de omliggende natuur. Benthem Crouwel Architects tekende voor het ontwerp. Ook de monumentale koepel onderging een transformatie en kreeg een nieuwe functie als centrale ontvangstruimte met een open karakter. De koepel werd ook de plek voor de museumwinkel en een café. Op de bovenverdieping van de koepel bevindt zich een vrij toegankelijke activiteitenruimte, waar een doorlopend programma wordt aangeboden.

De nieuwe vleugel van het museum is een echte blikvanger. De constructie zweeft ruim 15 meter over de stuwwal en is betegeld met 82.000 unieke, handvervaardigde tegels gemaakt door Koninklijke Tichelaar. De tegels lopen over van blauwwit naar aardse kleuren in 14 verschillende tinten. Ze symboliseren zo de overgang tussen de heuvelachtige Veluwe en het uitgestrekte rivierenlandschap van de Betuwe. Ook het depot voor de collectie van Museum Arnhem en de archeologie van gemeente Arnhem kregen een plek in nieuwe vleugel. De verschillende deelcollecties, waaronder realistische kunst, vormgeving, mode, sieraden en erfgoed worden hier centraal beheerd vanuit één depot.

De plaatsing van de vleugel werd gerealiseerd door boven de vaste grond op te bouwen, bovenop de kelderbak, en vervolgens uit te schuiven met behulp van vijzels. Het forse overstek heeft daardoor geen ondersteuning nodig. Uitschuiven is een techniek uit de bruggenbouw, maar in de utiliteitsbouw zelden nodig. Bij Museum Arnhem is dat net even anders, want het staat op het randje van een stuwwal. Een prachtige plek voor een uitbreiding, omdat het vrij zicht biedt over de Rijn en zijn uiterwaarden, maar ook een lastige. Er zou een enorme steigerconstructie nodig zijn voor de 15 meter uitkraging. Deze bouwwijze voorkomt dat de stuwwal gaat afschuiven, een risico bij het werken met steigers in een stuwwal.

Rots Bouw beloofde Museum Arnhem dat de deuren open konden zodra de bouwactiviteiten begonnen. Dit is gerealiseerd door een looproute over de bouwplaats te creëren, waardoor belangstellenden elke dag de vorderingen konden bekijken.

Architect

Benthem Crouwel Architects

Type

Museum

Oplevering

2022

Locatie

Utrechtseweg 87, 6812 AA Arnhem

Contact met Rots Bouw

Meer weten over onze manier van bouwen of onze ideeën om je project aan te pakken? We gaan graag met je om tafel.

0543 – 495010
werkenbij@rotsbouw.nl

Ik ga elke ochtend fluitend naar m’n werk!