Project afgerond

De Nutsschool: modern en duurzaam

In 2021 is het nieuwe en moderne schoolgebouw van de Nutsschool in Oldenzaal in gebruik genomen. Zowel het gebouw als het schoolplein hebben een duurzaam karakter. Deze nieuwe, duurzame en hypermoderne basisschool bestaat volledig uit CLT-constructie. De school heeft een sedumdak en 300 zonnepanelen. Dé school van de toekomst. Naast onderwijs biedt het gebouw ook onderdak aan BSO Kiekeboe.

Een vooruitstrevend en groen ontwerp

De school heeft met het gekromde groendak en vriendelijke kleuren een bijzondere aanblik. Ook opvallend: het gebruik van hout voor de dragende elementen in combinatie met een duurzame manier van verwarmen. Projectleider Gerben-Jan van Harten van Rots Bouw: “Het is een vooruitstrevend ontwerp met een gedurfde materiaalkeuze.” Het ontwerp heeft als basis eenvoudige en doelmatige plattegronden en biedt veel ruimte voor activiteiten buiten de leslokalen. Het gebruik van hout zorgt voor een aangename sfeer.

Vanuit de opdrachtgever waren er verschillende wensen voor de nieuwbouw: een duurzaam gebouw dat onderhoudsvriendelijk is en met een binnenklimaat dat voldoet aan Frisse Scholen klasse B. De school is energieneutraal. Het is een kwalitatief gebouw geworden dat in zijn eigen energie voorziet door het gebruik van aardwarmte middels een bodemgebonden warmtepomp die het volledige schoolgebouw verwarmt en koelt. En er zijn nog tal van andere duurzame oplossingen toegepast: LED-armaturen, verlichting die via sensoren wordt aangestuurd, behoefteafhankelijke ventilatie, een buffer en infiltratie voor regenwater. De vele PV-panelen bedekken maar liefst een derde van het dakoppervlak. Daarnaast is het dak met mos-sedum bedekt en heeft daardoor hoge isolatiewaarden. Kortom, geen mogelijkheid is onbenut gebleven.

Door de combinatie van duurzaamheid en circulair bouwen was het gebruik van hout een logische keuze. Het is een mooi materiaal met een zekere uitstraling. Het zorgt direct voor een aangename, warme sfeer. Aan de binnenkant zijn alle liggers en kolommen prominent in het zicht gelaten.

Uitdagend en duurzaam schoolplein met hergebruik van materialen

In het ontwerpproces van het terrein heeft Te Kiefte Architecten de wensen van leerlingen, ouders, medewerkers en buurtbewoners samengebracht. Er is nadrukkelijk rekening gehouden met hergebruik van materialen, groen, duurzaam gemaakte speelattributen en spelaanleidingen.

Omvang

2.052 m2

Architect

Te Kiefte Architecten

Type

Nieuwbouw basisschool

Oplevering

2021

Locatie

Oldenzaal

Contact met Rots Bouw

Meer weten over onze manier van bouwen of onze ideeën om je project aan te pakken? We gaan graag met je om tafel.

Ik ga elke ochtend fluitend naar m’n werk!