Nieuwe campus Het Rijks en Jorismavo sleept prijs in de wacht

De scholencampus van Het Rijks en de Jorismavo heeft donderdagavond de Architectuurprijs Nijmegen van 2021 gewonnen. ‘Een rijke transformatie en een feest voor de gebruiker’, luidt het juryoordeel.

De nieuwe campus aan de Goffertweg en Ploegstraat laat onder andere het Maria Montessorigebouw van de Radboud Universiteit en de Ronald McDonald Huiskamer achter zich.

Renovatie valt in de smaak

De campus werd eind 2020 opgeleverd en bestaat uit het gerenoveerde gebouw van Het Rijks, dat in 1955 gebouwd werd, en een gedeelte nieuwbouw, bestemd voor de Jorismavo. De scholen blijven zelfstandig, maar delen voorzieningen zoals de gymzaal.

,,Hierdoor is er een school met een prachtige en bijzondere ruimtelijke kwaliteit ontstaan die er nooit was geweest in een nieuwbouw situatie”, aldus de vakjury. ,,De karakteristieken en de structuur van het bestaande gebouw zijn van harte omarmd en gezien als cadeautjes voor een nieuwe tijdslaag.”

Publieksprijs

Naast de vakjuryprijs kon er gestemd worden voor de publieksprijs. Met 10 procent van de stemmen (circa honderd stuks), kwam De Achtertuin – het horecapaviljoen op het NYMA terrein – als winnaar uit de bus.

Bron: Gelderlander