Museum Arnhem geopend voor publiek (persbericht)

Een feestelijk weerzien met bezoekers

Museum Arnhem geopend voor publiek

Het vernieuwde Museum Arnhem is vanochtend op feestelijke wijze geopend door burgemeester Ahmed Marcouch en museumdirecteur Saskia Bak. Samen openden zij de deuren voor de eerste bezoekers: de kinderdirecteur van Museum Arnhem Eden van Nieuwehoven (10 jaar) en haar klas van de Arnhemse Montessorischool. Het moment werd omlijst door dansers van Introdans met de performance Earth en een dansperformance van Ruben Chi.

Gratis entree
Vanaf 12 uur stroomden de zalen van het museum vol met bezoekers. Om de opening te vieren was het museum vandaag gratis voor iedereen. Wel moest hier vooraf een ticket voor worden gereserveerd. Hiervoor was veel animo. Directeur Museum Arnhem Saskia Bak over de openingsdag: “Vandaag is een feestelijk weerzien met onze bezoekers. We hebben lang uitgekeken naar dit moment en nu kunnen we dan eindelijk het vernieuwde museum laten zien.”

Feestelijk weekend
Tijdens het openingsweekend op 14 en 15 mei zijn in het museum ook verschillende optredens, rondleidingen en workshops. Tickets voor een bezoek kunnen worden gekocht via de website. Het feest begint al buiten de museummuren: op het plein voor het Centraal Station gaan Arnhemse ontwerpers met voorbijgangers werken aan een grote tekening op een enorme rol papier. Ook in de tuin van het museum kan worden getekend. De tekeningen zijn onderdeel van de kunstinstallatie Moving Colorfield van Anita Waltman en Karel van der Eijk. In de museumzalen komt de bezoeker spoken word artiesten tegen van Mensen Zeggen Dingen of men kan deelnemen aan één van de instaprondleidingen met een museumdocent. Er is nog veel meer te beleven op 14 en 15 mei: een overzicht van alle activiteiten staat op de website van Museum Arnhem.

De opening werd omlijst door dansers van Introdans met de performance Earth en een dansperformance van Ruben Chi. Foto’s: Rolf Hensel

Verbouwing

Museum Arnhem is sinds 2017 spectaculair vernieuwd. Het museum voor moderne en hedendaagse kunst is uitgebreid met een tentoonstellingsvleugel naar ontwerp van Benthem Crouwel Architects. De nieuwe vleugel steekt vijftien meter uit over de stuwwal en biedt een spectaculaire blik op de stad en het omliggende landschap. Een cliffhanger die uniek is voor Nederland. Ook de beeldentuin van het museum heeft een make-over gekregen. De monumentale koepel uit 1873 is vanaf de heropening de centrale ontmoetingsplek van het museum en huisvest Café Pierre en Winkel Museum Arnhem. Op de bovenverdieping van de koepel is Studio Museum Arnhem gevestigd, de nieuwe educatie en activiteitenruimte. Het museum opent met drie tentoonstellingen: Van Links Naar Rechts, Tenminste Houdbaar Tot en Open.