Rots Bouw bouwt herdenkings- en educatiecentrum voor Nationaal Ereveld Loenen

Rots Bouw bouwt herdenkings- en educatiecentrum voor Nationaal Ereveld Loenen

In het nieuw te bouwen paviljoen ligt de nadruk op verhalen over Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en actuele (vredes)missies. Het gebouw dient tevens als aula voor ceremonies.

Met een flexibele en losse organisatie van de ruimtes en de overdekte buitenruimtes heeft het paviljoen een tweeledige functie. Een multimediale educatieve opstelling laat scholieren, gezinnen en andere bezoekers kennis maken met de verhalen van oorlogsslachtoffers en veteranen.

Daarnaast kunnen nabestaanden in het centrum op eigen wijze invulling geven aan een ceremonie en uitvaart. Het gebouw fungeert als aula voor zowel de nieuw te realiseren Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, als het bestaande ereveld.

De drie hoofdruimtes – de aula, de tentoonstellingsruimte en de condoleanceruimte – vormen een harmonieuze opeenvolging. Naar gelang de gelegenheid zijn ze voor een ceremonie te combineren, of onafhankelijk van elkaar door verschillende groepen gelijktijdig te gebruiken.

Nationaal Ereveld Loenen is de laatste rustplaats van bijna 4.000 Nederlandse oorlogsslachtoffers, zowel burgers als militairen. Ze verloren hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog of gewelddadige conflicten daarna, zoals in voormalig Nederlands-Indië of bij vredesmissies. De Oorlogsgravenstichting beheert het ereveld.

Het gehele project bestaat uit een multifunctionele paviljoen met haar voorterrein, een bordeskamer met daarin de veteranenbegraafplaats en een nieuw entreegebied.

Het project kent een krappe planning, omdat op 1 mei 2020 een grote opening gepland staat in het kader van 75 jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog.

DEEL DIT ARTIKEL
By |2019-07-15T13:21:52+00:00juli 11th, 2019|Nieuws|0 Comments